Predstavitev AC polnilnih naprav R134, R1234yf in CO2

Objavljeno dne 16.04.2018

Dne 29. marca smo v prostorih Btech Tehničnega centra v Trebnjem izvedli predstavitev najnovejših modelov AC polnilnih naprav za nove pline R1234yf in CO2 ter CTR napravo za čiščenje AC klimatskih sistemov.

Predstavitev je izvajal predstavnik podjetja Avtoklime Pro g.Boris Ajnik, tehnični AC specialist z več kot 25 let izkušenj s področja servisiranja AC sistemov in pooblaščeni serviser naprav italijanskega podjetja Texa, prisoten je bil tudi g.Robert Rosnaky Bartog d.o.o. Trebnje produktni vodja za AC sisteme.

Ogledali smo si delovanje tako naprave za R134 in CO2 kot tudi tovarniško pooblaščene naprave za 1234yf, ki jo uporabljajo proizvajalci kot so Mercedes Benz, BMW, VW in drugi. Texa je trenutno edina znamka, ki ima za podjetje Mercedes Benz tovarniško pooblaščeni napravi za oba nova plina R1234yf in CO2.

Predstavljena nam je bila tudi naprava za izpiranje klimatskih sistemov CTR, saj je po večji okvari in menjavi AC komponent le čist sistem zagotovilo za pravilno delovanje klimatske naprave v vozilu.

Obdelali smo posebnosti vseh treh plinov, ustrezna olja in smiselnost dodajanja barvil v sistem, kot tudi težave pri nezaželjenem dodajanju t.i. dodatkov proti puščanju »leak stop«. Na trgu prihaja do nepooblaščene zamenjave hladila R1234yf z R134, proti kateremu se pri servisiranju borimo z indikatorji kvalitete plina, ki so vgrajeni v naprave TEXA.

Ustrezno pravočasno servisiranje AC sistemov, kot tudi vsakoletna kalibracija in servis polnilnih naprav je pogoj za nemoteno delovanje klimatskih sistemov novejših vozil.

Janez Cvek
Vodja Tehničnih izobraževanj
janez.cvek@bartog.si